Positiv förstärkning

Om mig

Jag som driver Annas Hundskola AB heter Anna Pehrs (tidigare Sävelin) och är diplomerad problemhundutredare, d.v.s. hundpsykolog. Att hjälpa hundar och ägare att få ett härligt samspel och en ömsesidig förståelse är det jag brinner för! Glada, lydiga, lyckliga hundar är mitt mål. Om det blir problem tycker jag också att det är jätteroligt att hjälpa till att lösa dem!

Jag startade Annas Hundskola för 15 år sedan, år 2004 och driver företaget på heltid.

Anna, Emmie o Crazy 150808 Beskuren fbHundar har alltid varit mitt största intresse. Jag fick min första hund (en beagle) som elvaåring 1981. Han avlöstes av fler hundar. I dag har jag tre hundar; två labradorer Lee, 12 år (SE VCH Rockdove’s Sparkling Life) och Alice, 4 år (Blackbound Willow) samt dvärgpudeln Crazy, 13 år (Djakartas Love Is All Around). Jag har haft tio egna hundar.

På bilden är jag tillsammans med två av mina hundar Emmie och Crazy.

Utbildning

Jag har utbildat mig till både hundinstruktör och problemhundsutredare (hundpsykolog) hos Hundutbildningsgruppen och haft lärare som exempelvis David Selin, Anders Hallgren och Kerstin Malm. Jag vidareutbildar mig kontinuerligt. Jag har haft lärare som Lars Fält, Eva Bodfäldt, Curt Blixt, Per Jensen, Cilla Danielsson (Hundens Hus), Memea Mohlin, Tobias Gustavsson (SWDI, Scandinavian Working Dog Institute), Karin Strandberg (Dogma).

Nose Work har jag lärt mig av Marie Fogelquist och Mats Hedlund (Dala Hundservice), Ron Gaunt, Fred Helfer, Emma Wallin, Leah Gangelhoff och Lotta Bauer, dessutom tävlingspsykologi av Conny Elfsberg.

Jag är certifierad Nose Work instruktör genom Svenska Nose Work klubben.

Jag är även utbildad instruktör inom Svenska Spaniel och Retrieverklubben, SSRK.

Filosofi

Vi ska lära hunden på dess villkor. För detta krävs att vi lär oss hundens språk och uttryckssätt, samt lär oss mer om dess behov och naturliga beteende. Om vi använder den kunskapen, så är det lättare än man kan tro att få hunden att göra det vi vill. Min största läromästare har varit Anders Hallgren, som är världens första hundpsykolog.

Det gäller att vara tydlig och konsekvent. Att visa vad vi vill, att lära hunden vad som är rätt och fel. Hunden gör saker, som den tycker att den tjänar på att göra. Så det gäller för oss att visa att den tjänar på att göra det vi vill och visa att den inte tjänar på att göra det vi inte vill att den ska göra.

För att lära hunden olika saker måste vi förstå den, d v s ha kunskaper om hur den fungerar. Vi måste kunna kommunicera med vår hund och vi måste vara konsekventa. Utifrån detta har jag formulerat tre nyckelord:

Tre viktiga K:

• Kunskap (om hunden och om hundförarens eget beteende)
• Kommunikation (med hunden)
• Konsekvens

Ja och nej

På Annas Hundskola AB arbetar vi med positiv förstärkning (d v s belönar det som vi vill att hunden ska göra) och lär hundarna vad de inte får göra, d v s tränar förbud. Vi måste både kunna motivera hunden att göra det vi vill att den ska göra, samt kunna förbjuda den att göra andra saker. Vi måste både ha ett ”JA = BRA” och ett ”NEJ” som fungerar.

Annas Hundskola AB

Adress: Utmarksvägen 5 802 91 Gävle

Följ oss på Facebook