Nyårstips!

Tips inför nyår!

Hundar kan lätt bli rädda för smällare, skott och raketer. Det är svårt att träna bort och det kan leda till livslångt lidande. Även om din hund inte varit rädd tidigare år kan den när som helst bli rädd ändå!

Hur undviker du att hunden blir rädd för fyrverkerier och smällare?

Du kan försöka vänja hunden vid ljudet av smällare och raketer genom att ladda ner sådant ljud på Spotify. I början har man väldigt lågt ljud för att successivt höja. Detta ska göras under lång tid innan nyår och det ska hela tiden vara så lågt att hunden inte reagerar negativt för ljudet. 

På nyårsafton ska du rasta hunden ordentligt långt innan tolvslaget, det kan ibland t o m vara bra att ta bilen och köra iväg till något lugnt ställe för promenad.

Råd till alla hundägare

Ta inte med hunden ut för att titta på fyrverkerierna och lämna inte hunden ensam!

Var inomhus med hunden och gör inte någon affär av att det smäller utanför. Spring inte och titta i fönstren på raketerna! Du ska inte låtsas om att det smäller och tjuter! Dra eventuellt ner persienner och se till att stereon är på med musik eller något annat som dämpar ljudet av smällare och raketer. Om din hund reagerar på ljudet, så låtsas inte om det! Vill hunden äta godsaker (köttbullar, korv, märgben, oxfilé?) så låt den göra det. Mata på med godsaker i pyttesmå bitar så länge det smäller. Du ska börja mata hunden innan de första smällarna för att distrahera den. Om hunden trots allt blir rädd får du absolut inte tycka synd om den, för det gör det mycket värre! Försök att vara lugn och trygg!

Låt inte din unga hund vara tillsammans med en annan hund som är skotträdd, för risken är då stor att även din hund blir rädd!

Råd för redan skotträdd hund

Var på ett ställe där det inte förekommer smällare och raketer alternativt be veterinären skriva ut medicin.

Dra ner persienner och ha på stereon för att dämpa ljudet utifrån. Vissa hundar vill krypa under en säng eller dylikt, vilket är helt okej. Försök att inte tycka synd om din hund, du behöver vara lugn och trygg. Om den tycker att det är okej att äta under tiden det smäller så mata den med jättegott godis innan det börjar smälla och hela tiden det smäller.

God Jul & Gott Nytt År!

önskar

Anna, Alice och Celine