Om mig

Jag som driver Annas Hundskola AB heter Anna Pehrs (tidigare Sävelin) och är utbildad hundpsykolog. Att hjälpa hundar och ägare att få ett härligt samspel och en ömsesidig förståelse är det jag brinner för. Annas Hundskola startade jag 2004 och driver företaget på heltid.

Hundar har alltid varit mitt största intresse. Jag fick min första hund (en beagle) som elvaåring 1981. Sammanlagt har jag haft tio egna hundar. 

  • Glada, lydiga, lyckliga hundar är mitt mål. Jag tycker om att lösa problem.

I dag har jag två hundar: 

  • Crazy – född 2006, dvärgpudel (Djakartas Love Is All Around)
  • Alice – född 2015, labrador (SEVCH Blackbound Willow)

Utbildning

Filosofi

Jag har utbildat mig till både hundinstruktör och problemhundsutredare (hundpsykolog) hos Hundutbildningsgruppen och haft lärare som exempelvis David Selin, Anders Hallgren och Kerstin Malm. Jag vidareutbildar mig kontinuerligt och har haft lärare som Lars Fält, Eva Bodfäldt, Curt Blixt, Per Jensen, Cilla Danielsson (Hundens Hus), Memea Mohlin, Tobias Gustavsson (SWDI, Scandinavian Working Dog Institute), Karin Strandberg (Dogma).

Nose Work har jag lärt mig av Marie Fogelquist och Mats Hedlund (Dala Hundservice), Ron Gaunt, Fred Helfer, Emma Wallin, Leah Gangelhoff, Michael Hedman och Lotta Bauer, dessutom tävlingspsykologi av Conny Elfsberg.

Jag är certifierad Nose Work instruktör genom Svenska Nose Work klubben.

Jag är även utbildad instruktör inom Svenska Spaniel och Retrieverklubben, SSRK.

Vi ska lära hunden på dess villkor. För detta krävs att vi lär oss hundens språk och uttryckssätt, samt lär oss mer om dess behov och naturliga beteende. Om vi använder den kunskapen, så är det lättare än man kan tro att få hunden att göra det vi vill. Min största läromästare har varit Anders Hallgren, som är världens första hundpsykolog.

Det gäller att vara tydlig och konsekvent. Att visa vad vi vill, att lära hunden vad som är rätt och fel. Hunden gör saker, som den tycker att den tjänar på att göra. Så det gäller för oss att visa att den tjänar på att göra det vi vill och visa att den inte tjänar på att göra det vi inte vill att den ska göra.

För att lära hunden olika saker måste vi förstå den, d.v.s ha kunskaper om hur den fungerar. Vi måste kunna kommunicera med vår hund och vi måste vara konsekventa. Utifrån detta har jag formulerat tre nyckelord.

Tre viktiga K

JA OCH NEJ

På Annas Hundskola AB arbetar vi med positiv förstärkning (d.v.s. belönar det som vi vill att hunden ska göra) och vi lär hunden vad den inte får göra, d.v.s. tränar förbud. Vi måste både kunna motivera hunden att göra det vi vill, samt kunna förbjuda den att göra andra saker. Vi måste både ha ett ”JA = bra” och ett ”NEJ = stopp, sluta med det du gör nu” som fungerar.