Tips inför valborg!
Hur undviker du att hunden blir rädd för fyrverkerier och smällare?

Ta inte med hunden ut till brasor och andra ställen där det kan förekomma smällare eller raketer. Lämna inte heller hunden ensam hemma!

Rasta hunden ordentligt innan du tror att det kan komma raketer, det kan ibland t.o.m. vara bra att ta bilen och köra iväg till något lugnt ställe för promenad.

Råd till alla hundägare

Var inomhus med hunden och gör inte någon affär av att det smäller utanför. Spring inte och titta i fönstren på raketerna! Du ska inte låtsas om att det smäller och tjuter! Dra eventuellt ner persienner och se till att stereon är på med musik eller något annat som dämpar ljudet av smällare och raketer. Om din hund reagerar på ljudet, så låtsas inte om det! Vill hunden äta godsaker (köttbullar, korv, märgben, kyckling?) så låt den göra det. Mata på med godsaker i pyttesmå bitar så länge det smäller. Du ska börja mata hunden innan de första smällarna kommer, för att distrahera den. Om hunden trots allt blir rädd får du absolut inte tycka synd om den, för det gör det mycket värre! Försök att vara lugn och trygg!

Låt inte din unga hund vara tillsammans med en annan hund som är skotträdd, för risken är då stor att även den unga hunden blir rädd!

Råd för redan skotträdd hund

Var på ett ställe där det inte förekommer smällare och raketer alternativt be veterinären skriva ut medicin. Dra ner persienner och ha på stereon för att dämpa ljudet utifrån. Vissa hundar vill krypa under en säng eller dylikt, vilket är helt ok. Försök att inte tycka synd om din hund utan försök att vara lugn och trygg. Om den tycker att det är ok att äta under tiden det smäller så mata den med jättegott godis innan det börjar smälla och hela tiden det smäller.

Med förhoppning om en trevlig valborg!

önskar

Anna Pehrs